Lees voor

Boeken in de kijker (volwassenen)

Elke maand zetten we een aantal boeken extra in de kijker. Ontdek onze 10 leestips voor januari.

Marieke De Maré - Ik ga naar de schapen

Dit is een verhaal over vaders, moeders en kinderen, maar bovenal en in het bijzonder over vijf mensen. Een van hen gaat vaak naar de schapen, een ander bestrijdt insecten, nog een ander maakt beelden van was. Iemand legt doden af en nog iemand anders kijkt naar niets. In alles wat ze doen duikt een vraag op die nooit hardop wordt gesteld. Waarom voelen zij zich zo onlosmakelijk met elkaar verbonden en willen zij het liefst aan anderen kunnen vertellen: "Met ons gaat alles goed."

'Ik ga naar de schapen' gaat over zwijgen, kijken, vasthouden en loslaten. En ook over graag leven. Maar hoe doe je dat alweer?

Marieke De Maré sleepte met 'Ik ga naar de schapen' de F. Bordewijk-prijs voor proza in de wacht. Ze las haar boek zelf in voor onze bibliotheek.

Vraag het Daisy-boek aan (33264, 2:14)

Marieke De Maré leest 'Ik ga naar de schapen' in

József Debreczeni - Het koude crematorium: verslag uit het land van Auschwitz

Toen journalist en dichter József Debreczeni in Auschwitz aankwam was zijn levensverwachting vijfenveertig minuten. Dat was de tijd die de nazi’s nodig hadden om de halfdode gevangenen in groepen te sorteren en naar de gaskamers te sturen. Nadat hij de selectie had overleefd kwam hij via diverse Auschwitzkampen in ‘het koude crematorium’ terecht, het ‘ziekenhuis’ in werkkamp Dörnhau, waar gevangenen die te zwak waren om te werken op hun executie wachtten.

'Het koude crematorium' verscheen voor het eerst in 1950 en was het eerste boek in communistisch Oost-Europa dat het ware gezicht van de Holocaust liet zien. Met nietsontziende precisie beschrijft Debreczeni de sociale orde en de mechanismen van ontmenselijking in de kampen. Meer dan zeventig jaar later werd dit literaire meesterwerk wereldwijd vertaald.

Vraag het Daisy-boek aan (33273, 9:38)

Ann Galland - Bitter

Rome, 2019. Wanneer Giuseppe Russo, een rijke antiquair, door een zware financiële tegenslag plotseling alles verliest, sleurt hij zijn gezin mee de afgrond in. Moeder Ginevra gooit na een tijdje de handdoek in de ring. Dochter Elena probeert het gezin overeind te houden in een afgedankte caravan aan de oever van de Tiber. Kort nadat ze op stelen wordt betrapt door sterrenchef Matteo Amato neemt haar leven een onverwachte wending en is niets nog wat het lijkt in de Eeuwige Stad.

'Bitter', het langverwachte tweede boek van de Vlaamse auteur Ann Galland, is een weergaloze roman over verlies, verdriet, bedrog, schuldbesef, wisselende allianties en de kracht van grenzeloos vertrouwen. Een diepmenselijk verhaal met sterke personages en complexe verhaallijnen die naadloos in elkaar overlopen.

Vraag het Daisy-boek aan (33466, 12:39)

CJ Wray - Misdaad op leeftijd

Een charmante cosy crime over twee nationale schatten met een officieel geheim en een dubbelleven - Richard Osman meets Hendrik Groen.

Penny en Josephine zijn bekende Britse veteranen. Hoe oud ook, ze stralen en sprankelen en beleven nog steeds (illegale) avontuurtjes. Voor hun rol in de bevrijding van Frankrijk mogen ze naar Parijs voor de Légion d'Honneur. Penny werkte in 1939 als geheim agent in het verzet samen met de Joodse August, die omkwam. Penny vermoedt dat hij destijds is verraden door zijn buren, vanwege kostbare familiejuwelen. Op de dag dat de zussen worden gehuldigd, worden deze gestolen sieraden geveild. Kunnen de geliefde veteranen hun oude vriend wreken door een laatste, gewaagde kraak te zetten?

Vraag het Daisy-boek aan (33446, 11:37)

Jean-Baptiste Andrea - Duivels en heiligen

Een oude man, Joe (van Joseph), geeft goddelijke Beethoven-uitvoeringen op openbare piano’s. De ene dag is hij op het station, de andere dag op het vliegveld. Zijn Carnegie Halls heten Montparnasse, Roissy-Charles-de-Gaulle, Union Station, John F. Kennedy Airport. Hij verspilt zijn virtuoze talent aan onverschillige reizigers die voorbijsnellen zonder te luisteren. Hij speelt niet voor geld maar wacht. Hij wacht al vijftig jaar op een vrouw. Wie is zij?

Toen Joseph zestien was kwamen zijn ouders en zus om bij een vliegtuigongeluk en werd hij naar een kostschool in de Pyreneeën gestuurd die onder de strenge leiding van eerwaarde Sénac stond. De Grens, een plek voor wezen, voor verlaten zielen. Zijn dagen en die van zijn vrienden op de kostschool waren gevuld met klusjes, sleur en mishandeling. Tot de dag dat hij Rose ontmoette, een meisje van zijn leeftijd. Roses vader, weldoener van de kostschool, nodigde Joseph uit om zijn dochter elke zaterdag bij hun thuis pianoles te geven. Bij elk bezoek werd de droom van Joseph en Rose om samen voor alles weg te rennen steeds groter.

De boeken van de Franse schrijver Jean-Baptiste Andrea staan bekend om hun verhalende en emotionele kracht, verhalen over de kindertijd, over vriendschap, kunst, liefde en verlies. Met zijn derde roman 'Duivels en heiligen' won hij de RTL-Lire Grand Prix. In november 2024 verscheen zijn vierde roman 'Waak over haar' in Nederlandse vertaling, hij sleepte er eerder de Prix du Roman Fnac én de Prix Goncourt 2023, Frankrijks belangrijkste literaire onderscheiding, mee in de wacht. De Daisy-versie van 'Waak over haar' is nog in productie, maar geniet in afwachting van het andere werk van Andrea.

Vraag het Daisy-boek aan (33308, 7:30)

Vraag het brailleboek aan (48881, 11 banden)

Sibo Rugwiza Kanobana – Witte orde: over ras, klasse en witheid

Sibo Rugwiza Kanobana is docent in de sociolinguïstiek en postkoloniale studies aan de Universiteit Gent en Open Universiteit van Nederland.

Als het over racisme gaat, focussen we voornamelijk op het individu, op wie het slachtoffer is en wie de dader. Maar wat is systemisch racisme dan? En hoe krijgen we daar vat op?

In dit werk analyseert Sibo Kanobana de vaak onzichtbare kluwen aan waarden en normen, ideeën en gedragingen die we door de geschiedenis heen als superieur zijn gaan zien. 'Witte orde' biedt een lens om onze samenleving te doorgronden en is een uitnodiging om een andere en duurzamere richting in te slaan.

De auteur las zijn boek zelf in voor onze bibliotheek.

Vraag het Daisy-boek aan (33683, 4:26)

Sibo Rugwiza Kanobana leest 'Witte orde' in

A.C. Porter – De erfgenamen

Het verhaal van de adembenemende historische thriller 'De erfgenamen' van A.C. Porter begint in 1945. Vier Joodse wezen verblijven al sinds het begin van de oorlog op een wel heel gewaagd onderduikadres: vlak bij het stadje Berchtesgaden aan de voet van de Obersalzberg, waar bijna de gehele nazitop – inclusief Adolf Hitler zelf – een zomerverblijf bezit.

1959. De jonge Ezra Walsh ontpopt zich in recordtijd tot een van de belangrijkste adviseurs van John F. Kennedy, de veelbelovende presidentskandidaat. Maar wanneer haar broer Elias op brute wijze wordt vermoord, wordt ze gedwongen een diepgeworteld geheim uit haar verleden onder ogen te zien.

Er ontvouwt zich een internationaal kat-en-muisspel, waarin uitgerekend Ezra het grootste gevaar vormt voor de politieke carrière van JFK. Ondertussen valt het ene na het andere slachtoffer, en moet ook zij voor haar leven vrezen...

In 'De erfgenamen' neemt A.C. Porter de lezer op meeslepende wijze mee van het middelpunt van de Amerikaanse politiek naar het hart van nazi-Duitsland. Voor de lezers van James Patterson en David Baldacci.

Vraag het Daisy-boek aan (33529, 10:13)

Vraag het brailleboek aan (48858, 15 banden)

Uwe Porters - De vrouw in de moeder: van oermoeder tot seksgodin & alles ertussenin

De geboorte van een kind is ook de geboorte van een moeder. Die nieuwe rol brengt bij velen een identiteitscrisis teweeg. Ben je als moeder ook nog een vrouw, een partner, een seksueel wezen? Moederschap en seksualiteit lijken immers haaks op elkaar te staan, of dat spiegelt de maatschappij ons toch voor. De vrouw in de moeder lijkt haast een mythe.

Ook vroedvrouw Uwe Porters worstelde met die plotse identiteitsverschuiving. Toen ze langzaam uit haar tropenjaren kroop, begon ze cursussen te volgen rond seksualiteit en intimiteit, en nam ze tal van bronnen én zichzelf onder de loep. De vrouw in de moeder een mythe? Integendeel: uit onderzoek is zelfs gebleken dat intunen met je seksualiteit het moederschap bevordert. Uwe maakt het dan ook tot haar missie om het taboe van de moeder als seksueel en sensueel wezen te doorbreken en bespreekbaar te maken.

In 'De vrouw in de moeder' neemt Uwe Porters je mee op haar ontdekkingsreis van vrouw naar moeder naar vrouw én moeder. Het is een voortdurend wringen, wroeten, vloeien en schuiven: van oermoeder tot seksgodin en alles ertussenin.

Uwe Porters is al meer dan tien jaar vroedvrouw in de eerste en tweede lijn, en sinds negen jaar ook moeder. Ze is een veelgevraagd spreker in de media en expert op het gebied van verloskunde, vroedkunde, seksualiteit en intimiteit.

Vraag het Daisy-boek aan (33399, 5:20)

Valerie Vaes - De kunst van gelukkig zijn

Is geluk vinden wel zo eenvoudig?

Emma is een jonge dertiger die alles voor elkaar lijkt te hebben. Haar agenda staat vol met werkafspraken, kooklessen, vrijwilligerswerk en andere taken, zodat ze voldoet aan het ideaalbeeld dat van haar wordt verwacht.

Wanneer een plotselinge gebeurtenis haar leven op zijn kop zet, komt Emma erachter dat ze toch niet alles onder controle heeft. Ze krijgt het steeds moeilijker met doen alsof alles perfect gaat, tot op het punt dat het haar geluk in gevaar brengt.

Valerie Vaes is een bekende boekenblogger die na enkele kortverhalen debuteert met haar eerste boek 'De kunst van gelukkig zijn'. Het verhaal combineert feelgood-elementen met realistische elementen zoals mentale gezondheid.

Vraag het Daisy-boek aan (33187, 7:26)

Filip Van den Abeele - Technologie twijfelt ook: dertien dilemma’s over innovatie en ethiek

Wetenschappelijke vooruitgang en technologische innovaties scheppen steeds meer welzijn en welvaart. Slimme stofzuigers en zelflerende grasmaaiers maken ons leven lichter en leuker. Fitbits en wearables volgen onze gezondheid op, terwijl intelligente pillen de levensverwachting gevoelig kunnen verhogen. Onze smartphone wijst de weg naar het beste restaurant, de kortste route en het spannendste boek. Weldra ontzorgt de zelfrijdende auto ons van stuurloosheid, filefrustratie en de tergende zoektocht naar een parkeerplaats. Artificiële intelligentie springt dan weer bij wanneer ons beperkte brein tekortschiet. En dankzij big data liggen verbluffende doorbraken in de geneeskunde, gezondheidszorg, maar ook op ons werk en in onze vrije tijd binnenkort binnen handbereik.

Maar hoe gaan we om met de schaduwzijde? Hoe kan een zelfrijdende auto kiezen tussen het beschermen van zijn passagier of het aanrijden van een voorbijganger? Mag een robot op kinderen passen? Verlossen zelflerende machines ons van saaie jobs of worden ze net een bedreiging op de arbeidsmarkt? En waar ligt de grens tussen big data en big brother? Dit boek stelt deze en andere vragen onverbloemd en met open vizier. Het staat stil bij de ethische dilemma’s van innovatie en laat zien dat ook technologie soms twijfelt.

Filip Van den Abeele is wetenschapper, ingenieur en ondernemer. Hij was jarenlang chef wetenschap bij de VRT voor programma’s als 'De laatste show' en 'Ook getest op mensen'.

Vraag het Daisy-boek aan (33104, 21:34)