Lees voor

Boeken in de kijker (volwassenen)

Elke maand zetten we een aantal boeken extra in de kijker. Ontdek onze 10 leestips voor juli! 

Pol Dehullu - Claustrum

Een hittegolf, een insectenplaag, een aanslag, een uitzonderlijk zware storm. De inwoners van Oostende liggen ervan wakker. De klimaatproblemen en het extremisme lijken onbeheersbaar te worden. Bedreigt een nieuwe overstromingsramp de stad aan zee? Wordt de burgemeester onttroond door de intriges van een extreemrechtse politicus? En wie zijn de belagers van een wetenschapper die een uitgesproken mening heeft over klimaatproblematiek en migratie?

Wanneer het stadsbestuur priester Gilles Perrier vraagt om de herbestemming van twee kloosters te begeleiden, lijkt dat aardig te lukken, tot ook daar radicalisering en hysterie de kop opsteken. Voor het perfide Groeningefront, door Renaat Vanwynsberghe vertegenwoordigd in de gemeenteraad, zijn alle middelen goed om vernieuwende initiatieven te saboteren en democratische politici te destabiliseren. En dan is er nog de wereldvreemde confrater van Gilles, die een hemelse verschijning zou hebben gehad en vastbesloten is de christelijke beschaving te redden.

Vraag het Daisy-boek aan (32532, 12:45)

Vraag het brailleboek aan (17786, 11 banden)

Nora Roberts - Begraven geheimen

Een meeslepend verhaal van de Queen of Romance - over geheimen, verlangens en vertrouwen.

Het is liefde op het eerste gezicht wanneer Maggie het oude huis net buiten het dorp Morganville ziet. Het contrast met Los Angeles had niet groter kunnen zijn, maar de rust van het buitenleven bevalt haar prima. Tot ze samen met de aantrekkelijke tuinarchitect Cliff Delaney een lugubere vondst doet. Haar huis blijkt een onvermoed geheim te herbergen, waar iedereen in het dorp mee te maken lijkt te hebben. Wie kan ze geloven? Maar vooral: kan ze Cliff nog wel vertrouwen?

Vraag het Daisy-boek aan (32240, 7:51)

Kristien Hemmerechts - Van ver gekomen

Naar aanleiding van het overlijden van haar zus en haar moeder probeert Kristien Hemmerechts haar complexe relatie met hen te ontrafelen. Hoe bepalend ook, die relatie heeft haar niet verhinderd om met vallen en opstaan haar eigen weg te banen, én nieuwe banden te smeden, onder andere met ‘vervangzussen’.

In het levensverhaal van documentairemaakster Heddy Honigmann (1951-2022), met wie ze bevriend was en samenwerkte, herkent ze veel van zichzelf. Geleidelijk aan heeft ze haar angst voor mensen leren overwinnen. ‘Ik ben een vertrouwende,’ zegt ze met een vleugje zelfspot.

Kristien Hemmerechts woont sinds drie jaar opnieuw de mis bij. Het was alsof iemand – God? – langdurig op haar schouder tikte. Ze mepte de hand weg, ze wilde zelfs niet geloven dat die hand er was. Uiteindelijk gaf ze zich gewonnen. Ze stond zichzelf toe de verbondenheid met God te voelen, en vond liefde, rust en kracht.

Ingelezen door de auteur zelf!

Vraag het Daisy-boek aan (33214, 6:39)

Kristien Hemmerechts leest 'Van ver gekomen' in bij Luisterpunt

Adeline Dieudonné - Blijf

In een chalet in de bergen heeft een vrouw in het geheim met haar minnaar afgesproken. Zijn echtgenote weet van niets. De twee beleven een idyllische romance, de tijd lijkt stil te staan als ze samen zijn. Tot haar geliefde plotseling aan een hartaanval sterft. De vertelster blijft alleen achter met zijn levenloze lichaam en besluit het bij zich te houden. Als ze de volgende ochtend bij het chalet weg moet, legt ze hem in haar auto en gaat met hem op reis zonder een ander duidelijk doel dan nog langer bij hem te kunnen blijven. Terwijl het lijk langzaamaan begint te ontbinden, haalt de vrouw herinneringen op aan de man van wie ze zoveel heeft gehouden, degene bij wie ze leerde echt lief te hebben. In twee lange, openhartige brieven richt ze zich tot diens echtgenote – de enige persoon tegen wie ze het kan en wil vertellen.

Adeline Dieudonné (1982) is actrice en woont en werkt in Brussel; ze spreekt Frans en Nederlands. Haar romandebuut 'Het echte leven' is verschenen in de zomer van 2019, en werd meteen overladen met prijzen. Ze werd ook al 'de Franstalige Lize Spit' genoemd.

Vraag het Daisy-boek aan (32972, 6:25)

Maja Wolny – De trein naar het imperium

Tussen 1989 en 1991 doorkruiste de Poolse journalist en schrijver Ryszard Kapuściński het onmetelijke ‘Imperium’ van de uiteenvallende Sovjet-Unie. Hij legde meer dan 60.000 kilometer af en schreef er het boek Imperium over. Eind 2021 vatte de Poolse schrijfster Maja Wolny het plan op om de reis van Kapuściński grotendeels over te doen. Ze reisde naar Siberië, maar na de Russische invasie in Oekraïne ook naar Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland. Haar ontmoetingen met Russen van alle leeftijden, opleidingsniveaus en opvattingen levert een zeldzame en unieke blik van binnenuit op. Een journalistiek verslag dat leest als een thriller, vooral wanneer haar reis onverwachts wordt onderbroken.

Vraag het Daisy-boek aan (33225, 9:37)

Mohamed Ouaamari - Gesloten wegens omstandigheden

Wanneer de Belgisch-Marokkaanse vrachtwagenchauffeur Hakim ontdekt dat hij onvruchtbaar is, belandt hij in een existentiële crisis. Zijn huwelijk met Nadia, een succesvol en drukbezet onderneemster, dreigt daardoor nog meer in het gedrang te komen.
Terwijl Hakim zijn lusteloze en kinderloze huwelijk vervolgens tracht te ontvluchten, raakt hij in de ban van een groep xenofobe vrachtwagenchauffeurs die zich verzetten tegen de migranten in Calais. Wanneer de groep stilaan verandert in een militante organisatie en hun verzet tot een gewelddadige confrontatie leidt, komt Hakims toekomst plots op het spel te staan. Zal hij nog naar huis kunnen terugkeren? En nog belangrijker: voelt zijn huis nog wel als thuis?
'Gesloten wegens omstandigheden' is een roman die hoofd versus hart centraal zet en daarbij vragen over nationaliteit en cultuur oproept. In een zinderende vertelling onderzoekt Mohamed Ouaamari de crisis van identiteit en mannelijkheid in een tijdperk waarin grenzen steeds meer het lot van mensen bepalen.

Vraag het Daisy-boek aan (32853, 6:21)

Vraag het brailleboek aan (17851, 7 banden)

Dagboek van een spoedarts : onvergetelijke patiënten, slopende shiften en de race tegen de klok

De spoedafdeling: een plaats waar je zelf liever niet te veel komt, maar die wel tot de verbeelding spreekt. Elisabet Haesevoets werkte jaren als spoedarts en biedt je een onverbloemde blik achter de schermen van dit spannende en soms ook harde leven.

Een reanimatie tussen de brandende assen, een letterlijk gebroken hart, een akelige treinramp, een verborgen zwangerschap,... vanaf de eerste pagina's neemt Elisabet je mee in de meest onwaarschijnlijke situaties en diepmenselijke emoties. Ze deelt beklijvende verhalen die zowel doen glimlachen als naar adem happen, telkens gekleurd door een diverse stoet patiënten.

Naast de dagelijkse strijd om mensenlevens te redden, vertelt Elisabet ook over haar eigen overlevingsstrijd in de zorgsector. Van het samenhorigheidsgevoel tijdens een oudejaarsavond op de afdeling tot de tol van een ellenlange shift zonder slaap of substantiële maaltijd. Maar ook: hoe sommige patiënten nog jaren in haar hoofd bleven rondspoken, hoe ze onder haar witte jas groeide als vrouw en hoe ze uiteindelijk besloot de spoedafdeling voorlopig achter zich te laten.

Vraag het Daisy-boek aan (32757, 7:01)

Solvej Balle - Over de berekening van ruimte 1

Tara Selter keert na een korte zakenreis terug naar huis in de stad Clairon-sous-Bois in Noord-Frankrijk, waar ze woont met haar man Thomas. Tara stuit bij thuiskomst op het vreemde feit dat ’s nachts de wereld terugkeert naar haar beginpunt en dat de dag zich herhaalt. Thomas wordt elke ochtend op 18 november wakker, en elke dag moet Tara hem vertellen wat er is gebeurd. Ze noteert alles wat ze ziet en hoort in een notitieboekje, waardoor ze exact weet hoe de dag van Thomas eruit ziet en haar eigen gedrag daaraan kan aanpassen. Terwijl ze proberen in het reine te komen met hun regenachtige novemberdag, beginnen ze de gevolgen te begrijpen van een tijd die niet meer bestaat: Tara wordt elke dag ouder, terwijl de anderen vastzitten in de eeuwigheid. Geleidelijk aan raakt Tara geobsedeerd door het verlangen om de deur te vinden die haar uit 18 november leidt, naar een wereld waar de tijd verstrijkt.

'Over de berekening van ruimte I' is een verhaal over liefde, existentiële eenzaamheid en betekenis geven aan het leven van alledag. Het is het eerste deel van Solvej Balle’s roman in zeven delen.

Vraag het Daisy-boek aan (32705, 6:22)

Brent Basyn - Ook wij: vijftien portretten over inclusie

Drie jonge mensen hebben een droom die hun beperking overstijgt. Verhalen delen over inclusie, dat is hun plan. En laat hen nu werkelijk wat te vertellen hebben...

Kiezen voor inclusief onderwijs, werk of vrije tijd: het blijft helaas aanvoelen als pionierswerk. We leren er te weinig uit. We moeten vooral luisteren naar de kleine momenten waarop inclusie wel of niet zijn weg vindt. Inclusie zit niet in grote theorieën maar in eenvoudige woorden: ‘het is goed’, ‘kom maar af ’, ‘doe maar mee’. Alles draait om het universele gevoel van ergens bij horen en mogen zijn wie je bent.

#ookwij is een krachtige samenwerking. Brent, Sofie en Lucas namen dit project in handen en verzamelden samen met UGent vijftien getuigenissen van jongvolwassenen met een beperking. Leen De Coensel, orthopedagoog en verhalensprokkelaar, gaf hun stem vleugels. Een team supporters trok dit project mee over de eindstreep. Het werd een roadtrip vol inspiratie, verbinding en vriendschap.

Vraag het Daisy-boek aan (32054, 3:13)

Vraag het brailleboek aan (17794, 4 banden)

Alain Gerlache - Het verhaal van Wallonië

Nu het tweehonderdjarig bestaan van België voor de deur staat, lijkt de kloof tussen het Noorden en het Zuiden nog nooit zo groot geweest. Het politieke debat gaat veel verder dan de louter institutionele kwestie en neemt vaak de vorm aan van confrontatie tussen twee onverzoenbare maatschappelijke visies. Maar het debat wordt verstoord door wederzijdse clichés en misverstanden tussen de twee grote gemeenschappen, om te beginnen met het verschil tussen Walen en Franstaligen.

Als Waal die sinds zijn tienerjaren in direct contact staat met Vlaanderen, neemt Alain Gerlache een aantal vooroordelen over Wallonië onder de loep. Zonder partij te kiezen, probeert hij de waarheden en foute beweringen op te sporen. Daarvoor doet hij een beroep op allerlei historische, politieke, sociale, economische en culturele bronnen en ook zijn eigen ervaring in het hart van de complexe relatie tussen Vlaanderen en Wallonië.

Dit boek richt zich tot alle Vlamingen die hun buren beter willen leren kennen in de originele versie, ongeacht hun eigen visie op de toekomst van het land.

Vraag het Daisy-boek aan (32974, 6:30)

Vraag het brailleboek aan (17879, 7 banden)