Lees voor

Lokale bi­bli­o­the­ken

Wat als je dyslexie hebt en een boekbespreking moet maken? Of als groteletterboeken lezen niet meer lukken omdat je ogen achteruitgaan? Of bladzijden omslaan moeilijk wordt door bv. Parkinson? Een logisch en laagdrempelig startpunt in de zoektocht naar een hulpmiddel is de lokale bib.  

Lezer luistert Daisyboek in de bibliotheek met haar smartphone

Luisterpunt ondersteunt bibliotheken om hun aanbod en werking inclusiever te maken voor mensen met een leesbeperking. Zo kunnen bibliotheken zelf eenvoudig lezers inschrijven voor Daisy-online en de Anderslezen-app en een collectie Daisy-cd's aanleggen. 95% van de bibliotheken in Vlaanderen en Brussel is lid. 

"Ik vind het fantastisch dat de leeswereld van onze bibbezoekers met leesmoeilijkheden terug geopend is dankzij Luisterpuntbib! Een jongere met dyslexie, een bedlegerige opa, ... Ze genieten terug van boeken via de Anderslezen-app en de Daisy-boeken, en fleuren op als ze het ruime aanbod ontdekken. Als bib zijn we blij om dat steentje te kunnen bijdragen, want iedereen heeft recht op lezen en op toegang tot boeken."
Anne Vrints, bibliotheekmedewerker Beringen

Hoe werkt het?

  • Hoe werkt een bibliotheekaccount? 
  • Hoe schrijf je lezers in voor de Anderslezen-app? 
  • Hoe beheer je de boekenplank van lezers? 
  • Hoe werkt de Anderslezen-app? 
  • Hoe probeer je de app zelf eens uit?
  • Hoe vraag je cd's aan? 

Hoe Daisy in de kijker zetten?

Boek een infosessie

Luisterpunt geeft geregeld (gratis) infosessies voor volledige bibliotheekteams. En we organiseren graag ook samen infosessies voor leerkrachten, logopedisten, ouders of zorgvoorzieningen uit de regio. 

Gratis pro­mo­tie­ma­te­ri­aal

We hebben een hele waaier aan gratis promotiemateriaal: affiches, bladwijzers, folders, stappenplannen, ... 

Tips en inspiratie

Tips: Daisy in jouw bib

Je wil met jouw bibliotheek graag mensen met een leesbeperking aan leesplezier helpen, maar je weet niet goed waar te beginnen?

In­spi­re­ren­de voorbeelden

Wil je graag meer inzetten op Daisy? Ben je benieuwd naar hoe andere bibliotheken het aanpakken? Bekijk onze inspiratiepagina met mooie voorbeelden.

Vraag kant-en-klare cd-pakketten aan

Wil je een collectie Daisy-cd's aanleggen of opfrissen, maar weet je niet hoe te beginnen? Of vind je niet de tijd om door onze collectie te grasduinen? Maak het je gemakkelijk en bestel een door ons geselecteerd pakket van 25 of 50 cd's. 

Overzicht

IFLA-richtlijnen voor bi­bli­o­theek­werk voor mensen met dyslexie

De IFLA-richtlijnen voor bibliotheekwerk voor mensen met dyslexie zijn een absolute must-read voor jouw bibliotheek: van definities over dyslexie tot informatie over inhoud, ondersteunende hulpmiddelen, presentatie en bibgebouw, van juridische informatie tot een schat aan goede praktijkvoorbeelden, ... Het komt allemaal aan bod.

Lees de volledige richtlijnen of bekijk de checklist, een handige overzichtelijke poster. 

Toe­gan­ke­lijk op alle vlakken

Met Daisy-boeken en/of brailleboeken maak je je collectie toegankelijk(er) voor heel wat mensen. Maar een toegankelijke bib gaat uiteraard verder: denk ook aan de toegankelijkheid van je gebouw, van je activiteiten, je website, je sociale media en je documenten (Word, pdf, ...).

We delen graag kennis, richtlijnen en goede voorbeelden rond toegankelijkheid, in ruime zin van het woord.

Ik ontvang graag de nieuwsbrief voor bibliotheken

Blijf op de hoogte over onze organisatie.

Dame leest Daisyboek op de smartphone in zetel

Een vraag over onze werking? We staan voor je klaar.

Véronique Rutgeerts en Lena Mertens, onze collega's voor organisaties, helpen je graag persoonlijk verder. 

email hidden; JavaScript is required 02 423 04 18